Olejek z jojoby

Olejek z jojoby to bardzo trwały, gęsty olej otrzymywany poprzez wyciskanie nasion krzewu jojoby (simondsii kalifornijskiej). Bardzo odporny na utlenianie i na ciepło, zmieszany z innymi olejami zagęszcza je i przedłuża ich użyteczność. W kosmetyce stosowany do kosmetyków przeciwłupieżowych, przeciwtrądzikowych, łagodzących poparzenia słoneczne i zapobiegających rozstępom. Dzięki bardzo dobremu wchłanianiu się przez skórę oraz wzmacnianiu budulca międzykomórkowego często stosowany w kosmetykach do skóry suchej.

Subiektywny przegląd kosmetyków zawierających olejek z jojoby:

  • NIVEA Hair Care Szampon z odżywką 2w1 Olejek jojoba
  • YVES ROCHER Culture Bio Serum rewitalizujące do twarzy
  • KARTOFFEL Balsam ziemniaczany z olejkiem jojoba
  • PANTHENOL Spray jojoba
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.