Masło karite (shea)

Masło karite (zwane również masłem Shea) jest pozyskiwane z nasion zachodnio-afrykańskiego drzewa z gatunku masłosz Parka (również zwanego Shea). W postaci nieprzetworzonej ma konsystencję pasty o białawej barwie (stąd nazwa masło), praktycznie pozbawionej aromatu i ledwie wyczuwalnym smaku. Większość zasobów tego składnika kosmetycznego pochodzi z tzw. dzikich upraw. Wynika to z faktu, że drzewa masłosza Parka osiągają dojrzałość (pozwalającą produkować nasiona, z których pozyskiwane jest masło) dopiero po 30 latach, a masowe wykorzystanie dobrodziejstw ich nasion w kosmetyce rozpoczęło się dopiero niedawno.

Masło karite jako składnik kosmetyków ma przede wszystkim właściwości silnie nawilżające, co powoduje jego masowe zastosowanie w kosmetykach nawilżających, przeznaczonych do skóry suchej i odwodnionej. Jako, że właściwe nawilżenie skóry twarzy sprzyja zapobieganiu zmarszczek masło karite pojawia się także w składach kremów przeciwzmarszczkowych; ze względu zaś na właściwości kojące możemy je spotkać w produktach do cery wrażliwej.

Wybrane kosmetyki zawierające masło karite:

  • YVES ROCHER Beaute des Mains Balsam do rąk ochronny na zimę z masłem karite
  • L’OCCITANE Krem do rąk z masłem shea
  • GARNIER Naturalna Pielęgnacja Odżywka do włosów zniszczonych Awokado i masło karite
  • L’ORIENT Masło karite – balsam do ust i pod oczy
  • YVES ROCHER Roślinna Pielęgnacja Ciała Masło do ciała intensywnie odbudowujące
  • FARMONA Aksamitne masło do ciała z wanilią, masłem karite i olejkiem canola
  • ECHOSLINE R+ Wzmacniająca maska do włosów z masłem karite
  • FLOSLEK Pomadka ochronna do ust z masłem karite
  • YVES ROCHER Roślinna Pielęgnacja Ciała Balsam odbudowujący do skóry bardzo suchej
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.